Zwanger zijn, hoeft niet te betekenen dat je meteen met alle sporten moet stoppen. Bewegen is voor iedereen gezond. Met deze tips lukt het om je danshobby vol te houden.

Nog drie maandjes en dan wordt de eerste K!dans-baby geboren. 🙂 Gelukkig verliep alles tot nu toe vrij goed en heb ik mijn danspassie nog niet aan de kant moeten schuiven. Uiteraard ervaart iedereen een zwangerschap anders, maar probeer toch die dagelijkse portie beweging vol te houden. Ben je net als ik, dol op dansen? Dan ben je wellicht blij om te lezen dat het best oké is om nog even in de danszaal te vertoeven. Hier alvast mijn tips!

  1. Draag comfortabele danskledij

Uiteraard geldt dit voor iedereen, maar ben je zwanger en groeit je buikje, dan is aangepaste sportkledij welkom. Vermijd spannende rekkers (bijv. van leggings) rond je buik en kies licht materiaal dat zacht aanvoelt op je huid. Er bestaan trouwens leggings met een verhoogde buikband (bijv. Mama Licious) en ook verstevigende banden die je buik en rug ondersteunen. (Ook ideaal om op een zacht tempo mee te joggen.)

  1. Ken je eigen grenzen (en pas ze misschien tijdelijk aan)

Wellicht ben je wat sneller buiten adem of zit je buik wat in de weg tijdens lenigheidsoefeningen. Pas de intensiteit van je bewegingen aan naargelang je eigen conditie en zoek ook naar varianten van bewegingen zodat je de oefeningen wel kunt volhouden. Helemaal voluit gaan, zit er wellicht eventjes niet meer in, maar dat betekent niet dat je de dans niet op tempo kunt trainen. Ook wat betreft buikspieroefeningen, ga je best niet meer te fanatiek aan de slag. Geef de voorkeur aan je zijlingse spiergroepen en vermijd overdreven herhalingen zodat je nadien niet met stijve en gespannen buikspieren moet rondlopen. (Uit ervaring kan ik je zeggen: niet tof!) Daarnaast is het ook aangeraden om vanaf de vijfde maand op te letten met hevige sprongen (zoals bijv. bij aerobics). Het is nu niet de moment om blessures op te lopen.

  1. Drink voldoende!

Ook dit is een must voor iedere sporter, maar zeker als je zwanger bent is het goed voldoende te hydrateren. Zo bescherm je jezelf ook tegen infecties van de urinewegen en andere zwangerschapskwaaltjes.

  1. Goed voor het geheugen

Ondertussen heb ik het zelf ondervonden: ‘zwangerschapsdementie’ bestaat. Of toch: je hersenen reageren ietsje trager, je kunt minder goed onthouden, je vergeet spontaan bepaalde woorden of waar je iets hebt gelegd, … Train dus niet alleen je lichaam, maar ook je hersenen. Dansen en de choreografie onthouden, is daarbij een uitstekend hulpmiddel.

  1. Luister naar je eigen lichaam

Nog altijd de belangrijkste regel: jij kent je eigen lichaam het best en voelt wat kan en niet kan. Laat je door niemand anders of bepaalde adviezen afschrikken. Erken wel wanneer je lichaam even aangeeft dat het genoeg is geweest. Rust voldoende en nadien kun je wel weer verder 😉

Katja

Heb jij nog andere tips?