Lenigheid, en dus ook stretchoefeningen, zijn belangrijk voor onze algemene fitheid. Maar tijdens de zomermaanden durven we dit wel eens te vergeten. Voorkom dat je in september als een stijve hark aan de lessen moet beginnen, dankzij deze lenigheidsoefeningen en tips.

Flexibele gewrichten en spieren zijn belangrijk voor een danser. Het geeft je een mooie houding, kan blessures voorkomen, vermindert spierpijn, verbetert de coördinatie en helpt bij lage rugklachten. Bovendien kun je met een goede lenigheid gemakkelijker dansen en ziet het er allemaal veel eleganter uit. (Vraag dat maar eens aan balletdanseressen.) Lenigheid opbouwen vraagt wel wat werk. Je begint best al op jonge leeftijd met oefenen, kinderen zijn van nature leniger. Op latere leeftijd zullen de oefeningen meer inspanning vragen en zul je minder snel vooruitgang zien. Maar geef dan niet op! Alle beetjes helpen om zorg te dragen voor een soepel lichaam.

Stretchoefeningen: tips

–          Rek je ’s ochtends goed uit en draai alle gewrichten los: je polsen, enkels, je nek. Rek je schouders door je arm horizontaal langs voren naar je toe te trekken. Of plaats je elleboog achter je hoofd en trek aan je elleboog om zo de triceps te rekken.

–          Sta nu op en stretch nog even de achterkant van je beenspieren (de hamstrings) door met gestrekte benen voorover te buigen en de grond te tikken.

–          Maak je klaar in de badkamer en vergeet bij het tandenpoetsen niet je been gestrekt op de lavabo te leggen en buig je romp naar je knie toe. (Wissel van been)

–          Heb je overdag een zittende job? Sta dan regelmatig recht om even alle spieren los te schudden. Stretch je rug: ga tegen een muur staan en plooi in je zij, maar hou je rug tegen de muur. Probeer zo met je hand naar beneden te reiken. (Doe dit zowel links als rechts)

–          Je kunt ook op je bureaustoel je romp in een geïsoleerde beweging naar links en rechts draaien om zo je rug los te maken.

– Televisie kijken, kan perfect in spreidzit.

–          Doe om de 2 dagen een intensieve sessie lenigheidoefeningen. Denk hiervoor terug aan de opwarmingsoefeningen of cooling down van je danslessen.

Het belangrijkste is om regelmaat in je oefenschema te brengen. Ga niet 1 keer per week als een gek te keer waarbij je de rest van de week op een stoel blijft zitten. Drie sessies per week is een minimum om er in september tegenaan te kunnen gaan! Veel succes!

 

Oefeningen voor lenige spieren