Op 3 mei houdt K!dans haar eerste Clubkampioenschap. Daar zullen de deelnemende dansers (voor het eerst) freestylen op een podium. Maar wat is freestylen nu net? En hoe word je een goede freestyle danser?

Freestylen is een dansdiscipline waarbij de danser ter plekke danspassen verzint op muziek gekozen door een DJ. De danser weet op voorhand dus niet op welke muziek hij zal moeten freestylen. Hij kan enkele danspassen voorbereiden, maar het meeste “freestylewerk” gebeurt op het moment zelf. Freestylen is dus geen makkelijke discipline. Gelukkig hebben wij enkele handige tips voor jullie.

Tip 1: wees zelfzeker
Onzekerheid kun je moeilijk verbergen en wordt dus snel opgemerkt. De kunst bestaat erin zelfzeker over te komen tijdens je freestyle. Draag ten eerste kleren die comfortabel zitten en die je leuk vindt. Denk ten tweede op voorhand al eens na over bewegingen waar jij je goed bij voelt. Ten derde, oefen je (gezichts)expressie voor een spiegel zodat je weet en voelt hoe je zelfverzekerd overkomt.

Tip 2: dans
Dit lijkt misschien een voor de hand liggende tip, maar dat is het niet. Probeer echt te dansen op het podium in plaats van gewoon een reeks pasjes achter elkaar te zetten. Dansen is meer dan enkel pasjes. Probeer ook niet stil te staan tijdens je freestyle.

Tip 3: luister naar de muziek
Beweeg vanaf het moment dat de muziek begint. Luister goed naar de beat en het ritme zodat je freestyle past bij de muziek.

Tip 4: stel een reeks bewegingen samen
Probeer je bewegingen vlot achter elkaar te plaatsen zodat je een mooie routine krijgt. Je kunt op voorhand al enkele danspassen voorbereiden zodat je ze tijdens je freestyle maar moet combineren.

Tip 5: varieer
Zorg dat je bewegingen genoeg variëren. Vergeet ook niet dat je armen en hoofd mee kunnen dansen. Ook verplaatsingen en verschillen in de hoogte kunnen je freestyle interessanter maken.

Tip 6: zoek inspiratie
Zoek inspiratie voor je freestyle in filmpjes, tv-programma’s, dansvoorstellingen, … . Want ook al ben je zelf creatief genoeg om een leuke freestyle neer te zetten, een beetje extra inspiratie kan nooit kwaad!

Tip 7: heb er plezier in
Niets zo leuk om naar te kijken als iemand die iets met plezier doet! Amuseer je op het podium en grijp die kans om te dansen voor een publiek met beide handen. Je kunt bij freestylen ook geen fouten maken, dus stress en zenuwen zijn overbodig. Enjoy!